IRC: De beginselen

bar with eyes

Wat is IRC?

IRC (Internet Relay Chat) is een systeem waar mensen van over de gehele wereld elkaar ontmoeten en met elkaar praten over duizenden onderwerpen, meestal op kanalen (kleine groepen mensen, vaak met een bepaald onderwerp van gesprek) of in prive gesprek (/msg).
IRC heeft, sinds zijn start in Finland in 1988, een enorme groei gekend.
Hoewel zeer veel mensen IRC gebruiken voor ontspanning, gezelligheid, geklets, of sex, is er nog veel meer. Zo zijn er kanalen waar je hulp kunt vinden met software- of hardware-problemen, er worden discussies over politiek gehouden, je kunt er wereldnieuws krijgen van mensen die in de landen/steden zijn waar het nieuws gebeurd, er zijn bijeenkomsten van groepen als Alcoholics Anonymous en Mothers Against Drunk Drivers, en nog veel, veel meer.


Hoe werkt IRC?

Elk netwerk bestaat uit meerdere servers die met elkaar in verbinding staan. Gebruikers verbinden met deze servers door middel van een IRC programma -zie de volgende paragraaf.
Je hoeft niet op de zelfde server als iemand anders te zijn ingelogd om met elkaar te kunnen praten, zolang je maar op het zelfde netwerk bent ingelogd.
De verschillende servers binnen een netwerk hebben allemaal de zelfde kanalen, gebruikers, en botten.
Als de servers van een netwerk ineens ophouden informatie en text met elkaar uit te wisselen is er sprake van een netsplit. Helaas kan dat niet altijd voorkomen worden. Als dit gebeurd, wacht even; meestal zullen de Opers de servers snel weer met elkaar in verbinding kunnen stellen. Als de verbinding niet opniew tot stand komt, kun je op een andere server inloggen. Om een nick collision (disconnect als je twee keer op het irc net zit met dezelfde nick) te voorkomen, is 't een goed idee als je op een andere server inlogt tijdens een netsplit, een iets andere nick te gebruiken.
Het is altijd een goed idee om meer dan een server voor een net te kennen; als je ingelogd bent, type /map of /links voor een lijst.


IRC programma's -welke moet ik gebruiken?

Een goed IRC programma voor Macintosh is ircle. Je kunt het ophalen op de ircle Home Page. Homer kun je beter niet gebruiken; het is al zeer lang niet meer ge-update en je kunt er niet overal meer mee inloggen.
Voor Windows (3.1/11 of Win95) de beste keus op dit moment is mIRC. Je kunt het ophalen op de mIRC Home Page.
Ook een goede keus voor Windows is Pirch, wat je kunt vinden op de Pirch Home Page

Als je een shell account hebt (op Utopia inlogt) kun je op IRC inloggen door eenvoudigweg irc in te tikken achter de prompt.
Hiermee kom je met je gebruikersnaam op de default server terecht. Voor een andere nick en server type in irc <nick> <server>; dus bijvoorbeeld irc Newbie irc.undernet.org

*Waarschuwing*: of je nu vanuit een shell irc't, van een PC, of van een Mac, draai nooit scripts (programmatjes die automatisch commando's voor je uitvoeren) waarvan je niet weet wat ze doen of waar ze vandaan komen.


Welk netwerk moet ik kiezen?

Er zijn vier grotere netten; IRCnet, EFnet, Undernet en Dalnet. Dan zijn er nog vele middel-grote en kleinere netwerken.
De grote netten hebben zeer veel kanalen, zeer veel mensen, maar doordat ze druk en groot zijn, hebben ze ook vaak meer last van lag, netsplits, en flooders (zie verderop in dit stukje).
De kleinere netwerken, oa XWorld, Chatnet, Starlink, Newnet en nog veel meer (kijk eens in het lijstje servers wat bij je irc programmatje komt) hebben minder kanalen en minder mensen, maar vaak wel heel gezellige groepjes, en stukken minder last van lag, splits en flooders.
Nederlanders vind je veel op IRCnet (irc.xs4all.net, irc.sci.kun.nl, irc.nl.net), Undernet (Amsterdam.nl.eu.undernet.org, Diemen.nl.eu.undernet.org) en EFnet (irc.nijenrode.nl).
Als je voornamelijk met een vast groepje vrienden wilt praten, is een van de kleine netwerken de beste keus; je hebt dan de enige duizenden kanalen en vele duizenden gebruikers niet nodig, en alleen maar last van de drukte. Probeer eens XWorld (irc.xworld.net) of Newnet (eu.newnet.net).


Wat algemene vragen en antwoorden.

Wat betekend het dat sommige mensen een @ voor hun naam hebben staan?

Iemand met een @ voor hun naam is een Op van dat kanaal.
Hoewel iedereen die een nieuw kanaal opent een Op van dat kanaal wordt, indien dat kanaal niet geregistreerd is (een kanaal zonder XS dus), meestal zijn de Ops diegenen die de vaste bezoekers van dat kanaal zijn.
Zij kunnen kick'en, bannen, het onderwerp/titel van het kanaal veranderen, de 'modes' van het kanaal veranderen zodat niet iedereen naar binnen kan, en meer.
Hoewel de meeste van deze mensen hun macht niet zullen misbruiken, als ze dat wel doen is er weinig wat je er aan kunt doen. Zij zijn degenen die in hun eigen kanaal de regels en wetten neerleggen, en als je het daar niet mee eens bent is het meestal het beste idee een ander kanaal op te zoeken.
Vraag niet om ops, dat is meestal de snelste manier om het niet te krijgen.
Als je ops hebt in een kanaal van jezelf, op nooit mensen die je niet kent -ze kunnen je dan zo kick/bannen (uit het kanaal gooien)

Wat is een IrcOp?

De IrcOps, of Opers, zijn degenen die het netwerk draaiende houden. Hoewel we in staat zijn iemand van het net af te gooien, voor eventjes (/kill, vergelijkbaar met een kick uit een kanaal) of voor langer (K:line, vergelijkbaar met een ban van een kanaal), het meeste werk bestaat uit het beantwoorden van vragen, registreren van kanalen, herstellen van netsplits, geven van ops aan mensen die hun ops zijn kwijtgeraakt als hun verbinding was verbroken, en meer.
Als je een vraag of probleem hebt kun je de IrcOps vinden in het netwerk Oper kanaal. Meestal staat in de MOTD (die lap tekst als je net inlogt) wel kanaal dat is voor het netwerk waar je op zit.
Denk er aan dat veel Opers ander werk doen op de computer, en we houden niet voortdurend dat ene kanaal in de gaten. Heb wat gedult, en als je ons dringend nodig hebt, bijvoorbeeld omdat er 20 clones in je kanaal zitten, zend een /msg -als we in een ander programma of anders in de beurt van de computer zijn trekt dat meestal onze aandacht wel.

Wat is 'lag'?

Lag is als het (te) lang duurt voor iets -text, informatie- wat jij verzend bij de mensen aan wie je het stuurt te komen, en voor antwoord om terug bij jouw te komen.
Hoewel we proberen lag tot een minimum te beperken, en ons netwerk ook stukken minder lag heeft dan de grote overbelaste netwerken, we moeten toch van dezelfde lijnen en routers gebruik maken waar iedereen op het Internet overheen moet. Als deze overbelast zijn waardoor er vertraging optreed, is er niet veel meer wat wij kunnen doen behalve klagen bij de mensen die de routers en lijnen moeten onderhouden en hopen dat ze het gerepareerd krijgen.
Soms ligt de vertraging tussen jouw en de server. Probeer eens /ping <JouwNaam> of /CTCP <JouwNaam> ping om te zien hoe lang het duurt voor een klein pakketje informatie naar de server en terug gaat. Als de lag hier zit, helpt het soms op een van onze andere servers in te loggen.

Wat is een bot?

Een bot, afkorting voor robot, is een computer programma dat gebruikt wordt om een kanaal open te houden, bepaalde command's uit te voeren voor diegenen die daar toegang toe hebben gekregen ('access'), en/of die op bepaalde dingen die plaatsvinden reageren.
De Services, zijn botten die door het netwerk gerund worden.
Gebruikers hebben soms hun eigen botten om speciale functies uit te voeren, zoals een dobbelsteen bot bij een rollenspel, of een bartender bot.
Clone- en flood-botten zijn botten die zichzelf snel vermenigvuldigen, met als doel andere gebruikers van het net te flooden. Deze botten zijn op zowat alle netten niet toegestaan.

Wat kun je doen als iemand je probeert te flooden?

Soms komen floodbots toch op het net, en merk je ineens dat er iemand een hele stroom ctcp's of dcc's op je afvuurt.
Het is een goed idee dcc af te zetten als je het niet gebruikt. Kijk in het help file van je irc software, de manier dit uit te schakelen is niet voor elk programma hetzelfde.
Zet *nooit* auto-get aan in dcc -dan vraag je er om dat mensen je allerlei troep sturen. En net als overal op het internet, draai geen programma's van mensen die je niet kent en scan alle programma's op virussen.
De laatste ircle versies hebben een ctcp aan/uit button, zodat je met een klik van je muis alle ctcp verzoeken (ping, version, finger, userinfo en nog veel meer) kunt tegenhouden.
Je kunt also /ignore <Nick> intypen, dan komt niets wat die persoon naar je toe stuurt nog aan.

Wat is user@host?

Je user@host, vaak afgekort tot u@h, is het adres waar je op IRC mee te zien bent. Het is niet je email adres, maar zal er vaak erg op lijken.
In veel programma's kun je een user/gebruikers naam naar eigen keus invullen, je hoeft niet de naam van je Internet account te gebruiken.
Het host gedeelte, het deel achter de @, wordt door je Internet Service Provider bepaald en je kunt dat niet veranderen. Het zal er meestal ongeveer als volgt uitzien: user@modem1.jouw.provider
Het 'modem1' deel veranderd voor de meeste gebruikers; de volgende keer dat je inbelt krijg je misschien modem4. Als er ergens om je u@h gevraagd wordt, vervang dan het deel wat veranderd door een *. (user@*.knoware.nl)
Je host kan ook een nummer zijn. Als dat alleen een enkele keer gebeurd, is je IP niet goed 'opgelost' en helpt het soms van de server af te gaan en weer opnieuw verbinding te zoeken, zodat je weer je gewone adres te zien krijgt.
Als je altijd IP nummers te zien krijgt op IRC, is je u@h user@123.456.789.*


Wat basis commando's, tips, en dingen om wel of juist niet te doen

Om te beginnen, lees het basis-gedeelte van het helpfile van je software even door. Maak je voorlopig niet druk over de gevorderde instructies, het programmeren van scripts en remotes, en dat soort dingen, maar het eerste deel van het helpfile doorlezen kost niet veel tijd en kan je een hoop irritaties besparen.
Het belangrijktste zijn /join, /part (om een kanaal te verlaten), /nick (om je nick te veranderen), /me (om een 'aktie' te laten zien, 'Seska zegt hallo' ipv '> hallo') en /quit (om van de IRC server af te loggen), maar vaak zijn er kleine verschillen tussen de irc programma's, en ik kan hier niet alle commando's voor elk programma gaan opsommen.
En niet te vergeten, /help geeft in veel programma's een help file te zien.

Nu, wat dingen die je op IRC helpen.
Het is een goed idee een /list op te vragen om te kijken wat voor kanalen er op het netwerk zijn. Deze lijst laat de naam van het kanaal zien, het onderwerp als er een gezet is, en hoeveel mensen er op het kanaal zitten. Dit geeft je een idee waar een goede plek is om over je interesses te praten. Op de grote netten met enige duizenden kanalen kun je beter geen /list doen omdat je grote kans loopt van het net af te flooden, maar met de aantallen in de honderden op de kleinere netwerken is /list nog 'veilig'.
Ga binnen op een kanaal wat je leuk lijkt. Wees vriendelijk en geduldig. Hoewel in veel kanalen de mensen iemand die binnenkomt wel begroeten, verwacht niet dat iedereen met hun gesprek stopt en direct alle aandacht aan je zullen schenken. Kijk gewoon waar het gesprek over gaat en neem eraan deel.
Wees beleeft -de meeste kanalen stellen vloeken niet op prijs en sommige mensen 'kicken' zonder waarschuwing op vloekwoorden.
Als je een bepaald persoon zoekt, bijvoorbeeld een vriend waarvan je weet dat hij op irc komt, hier is hoe je 'm kunt vinden. Ga niet 'zoomen' -een kanaal binnengaan en meteen weer weggaan. Dat is heel irritant, vooral als je het keer op keer opnieuw doet. Om iemand te vinden wiens nick je weet, type /whois <Nick>. Om iemand te vinden die op een bepaald kanaal is, type /who <kanaal>. Om van je irc programma te zien te krijgen als degene waar je naar zoekt op irc komt, type /notify <nick>.
Vraag gerust om help. Je kunt help vinden in kanalen met namen als #Newbies, #mirc, en zulks. Je kunt ook in andere kanalen om hulp vragen -hoewel sommige mensen zullen schelden of je uitlachen, willen de meeste mensen best een of twee vragen beantwoorden.

Een paar dingen die je beter niet kunt doen.
Wees niet ongeduldig. Veel mensen op irc zitten in meerdere kanalen en/of in gesprek via /msg. Kom niet een kanaal binnen en vraag:
<MyNick> Hi, kunnen jullie me helpen?
<MyNick> Hi, kunnen jullie me helpen?
<MyNick> Hi, kunnen jullie me helpen?
<MyNick> Hallo
*Mynick has left #newbies
allemaal binnen 20 seconden.
Een beetje gedult en je krijgt meestal je vragen wel beantwoord, ongedult en flooding (een hoop regels heel snel achter elkaar het kanaal opsturen) en je krijgt meestal een kick.
Vraag niet om Ops, dat is meestal de snelst manier om het _niet_ te krijgen.

Probeer geen clone- of flood-bots het net op te sturen, dat levert je alleen een /kill op.


Since Dec 4, 1999

Main | About me | Archeon | 3k mud | Mud and system sounds | WoT Smileys | Pictures & drawings | Charity, SETI, etc | Going barefoot | Make Money | Flying with cats | Solar Eclipse 1999 | Stories | Wheel of Time | Hotbar skins | IRC | Nederlandse IRC Faq | Links! | 'best viewed' | contact